{{title}}
{{body}}
{{tagline}}
{{body}}
| {{tag}}
{{body}}
{{body}}
{{item.label}}
{{f.label}}
{{Body}}
{{receiptRedirectText}}
Fejlkode: {{resetErrorCode}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{data.labels.body}}
{{data.labels.body}}
Her kan der kun vælges en:
Her kan der vælges flere:
Bemærk: ved valg af flere bliver søgningen smallere!
{{labels.errorBody}}
{{labels.noResultsBody}}
{{labels.errorBody}}
{{labels.noResultsBody}}
{{scrollHint}}
{{textLabels.successBody}}
{{data.qrText}}
{{Description}}
{{item.location}}
{{item.prices[0].value}} kr. ({{item.prices[0].label}}) / {{item.prices[1].value}} kr. ({{item.prices[1].label}})
{{item.location}}
{{item.prices[0].value}} kr. ({{item.prices[0].label}}) / {{item.prices[1].value}} kr. ({{item.prices[1].label}})
{{errorBody}}
{{noResultsBody}}
Her kan du som firmaadministrator ændre de 5 primære kontaktpersoner i jeres firma.
{{headerSubText}}
{{modal.modalCorrelationIdDisclaimer}}
{{headerSubText}}
{{additionalInformation.sustainability.subtitle}}
{{additionalInformation.sustainability.carbonReductionFocus}}
{{additionalInformation.sustainability.carbonReductionPotential}}
{{additionalInformation.investors.subtitle}}
{{additionalInformation.investors.businessModel.label}}
{{additionalInformation.companyStatus.label}}
{{additionalInformation.companyOtherArtifacts.label}}
{{modal.modalCorrelationIdDisclaimer}}
{{eventCard.text}}
Dansk Erhverv | Personale | 14. december 2023
Den underliggende sag
Selve bortvisningssagen var, forud for sagens behandling i Arbejdsretten, allerede blevet behandlet ved en faglig voldgift, hvor voldgiftsretten havde taget stilling til, om en arbejdsgiver uberettiget havde bortvist en medarbejder for at udeblive fra en sygefraværssamtale.
Medarbejderen havde forud for samtalen meldt afbud grundet sygdom, hvilket hans læge havde bakket op om. Medarbejderen havde i stedet foreslået, at samtalen kunne holdes telefonisk, eller alternativt hos hans fagforening. Arbejdsgiveren undlod dog at besvare disse forespørgsler og bortviste medarbejderen for udeblivelsen. Arbejdsgiveren undlod også at orientere tillidsrepræsentanten forud for beslutningen om bortvisning, hvilket overenskomsten indeholdt regler om.
Den faglige voldgiftsret nåede frem til, at der hverken var belæg for at bortvise medarbejderen eller for at opsige ham, og arbejdsgiveren skulle således betale erstatning svarende til både løn i opsigelsesperioden, en fratrædelsesgodtgørelse samt en godtgørelse for usaglig afskedigelse.
Arbejdsrettens afgørelse
Arbejdsretten skulle efterfølgende tage stilling til, om arbejdsgiveren ved at bortvise medarbejderen også havde forbrudt sig mod overenskomsten på en sådan måde, at det var bodspådragende. Hvis dette var tilfældet, var det afgørende, hvorvidt arbejdsgiveren måtte antages at have været klar over, at der blev handlet overenskomststridigt, eller om arbejdsgiveren havde udvist en sådan uagtsomhed, at et bodsansvar ville være en rimelig reaktion på overenskomstbruddet.
Arbejdsretten lagde i sin afgørelse vægt på, at arbejdsgiveren allerede var klar over – eller måtte have anset det for at være en nærliggende mulighed – at medarbejderen på grund af sygdom ikke kunne deltage i samtalen. Samtidig havde arbejdsgiveren heller ikke selv foreslået at afholde sygesamtalen telefonisk, hvilket sygedagpengeloven giver mulighed for.
Arbejdsretten fandt herefter, at arbejdsgiveren havde handlet bodspådragende. Under hensyntagen til sagens øvrige omstændigheder, herunder størrelsen af den erstatning, arbejdsgiveren allerede havde udredt til medarbejderen, blev boden fastsat til 15.000 kr.
For den manglende forudgående orientering af tillidsrepræsentanten blev arbejdsgiveren idømt en bod på 25.000 kr., hvilket er det normale udgangspunkt. Arbejdsretten bemærkede i den forbindelse, at det ikke kunne udelukkes, at en rettidig inddragelse af tillidsrepræsentanten kunne have haft betydning for hele forløbet.
Dansk Erhverv bemærker
Dommen viser, at man som arbejdsgiver på den overenskomstdækkede del af arbejdsmarkedet kan risikere at skulle betale en bod til det overenskomstbærende forbund for en uberettiget bortvisning – også selvom man allerede har udredt erstatning, godtgørelse mv. til den bortviste medarbejder.
Dansk Erhverv anbefaler altid medlemmer at søge rådgivning forud for en eventuel bortvisning.
Nyheden er skrevet på baggrund af Arbejdsrettens afgørelse af 25. oktober 2023 i AR 2022.1157.