Gemt

Direktør havde ret til bonus under fritstilling

En administrerende direktørs bonus bortfaldt ikke i fritstillingsperioden, da det ikke var aftalt i direktørkontrakten, hvordan bonus skulle behandles i en fratrædelsessituation. Direktøren havde derfor ret til at få udbetalt bonus under fritstillingen.

adm direktør afskedigelse.jpg

Hvilke regler gælder?
Efter dansk ret er der som udgangspunkt aftalefrihed mellem en ”ægte” direktør (som ikke er funktionæransat) og en virksomhed, da direktøren ikke er arbejdstager og derved ikke er beskyttet af den almindelige ansættelsesretlige lovgivning. Kontraktforholdet reguleres derfor som udgangspunkt alene af den individuelle aftale.

Ifølge det EU-retlige arbejdstagerbegreb skal en direktør dog i visse sammenhænge anses for at være lønmodtager, fx i forbindelse med kollektive opsigelser.

Sagen kort
En virksomhed opsagde efter interne uoverensstemmelser den administrerende direktør i december 2019 til fratrædelse med udgangen af 2020. Direktøren blev fritstillet i opsigelsesperioden.

Den administrerende direktør havde ved tiltrædelsen indgået en direktørkontrakt med vilkår om en årlig bonus på mindst 30 pct. af grundlønnen, hvis han nåede budgetmålene, og mindre, hvis han ikke nåede disse. Under sagen blev det oplyst, at der ved kontraktindgåelsen havde været enighed om, at vilkår om bortfald af bonus skulle udgå, da bonussen udgjorde en væsentlig del af direktørens samlede løn. Direktørkontrakten indeholdt derfor ikke vilkår om bonus i en opsigelses- eller fritstillingsperiode.

Direktøren fremhævede under sagen, at han havde optjent bonus hvert år siden tiltrædelsen i 2015 og indtil fritstillingen, og at bonussen i gennemsnit udgjorde 27 pct. af grundlønnen pr. år. Direktøren mente desuden, at han forventeligt ville have optjent ret til bonus for 2020, hvis han havde arbejdet og kunne præstere i henhold til bonusmålene i opsigelses- og fristillingsperioden.

Østre Landsrets afgørelse
Østre Landsret lagde indledningsvist til grund, virksomheden ikke havde godtgjort, at direktøren havde misligholdt sine forpligtelser i kontrakten på en sådan måde, at opsigelsen var berettiget. Østre Landsret lagde herefter til grund, at direktørkontrakten efter sin ordlyd ikke indeholdt bestemmelser om direktørens ret til bonus i en fratrædelsessituation.

Østre Landsret fandt, at bonussen måtte anses for en væsentlig og påregnelig del af direktørens samlede årsløn, idet han i gennemsnit havde modtage 27 pct. af sin grundløn i bonus i hvert af de foregående fem år. Derudover fandt Østre Landsret på baggrund af forklaringerne, at det måtte anses for nærliggende, at direktøren ville have optjent bonus for 2020, hvis han ikke var blevet fristillet. Endelig fandt Østre Landsret, at der i virksomheden havde været praktiseret en ordning, hvor direktører havde modtaget bonusser i forbindelse med fratræden.

Samlet fandt Østre Landsret derfor, at direktøren havde ret til at få udbetalt bonus under fritstillingen.

Dansk Erhverv bemærker
Dommen viser, at fordi der som udgangspunkt er aftalefrihed ved ansættelse af ”ægte” direktører, er det i direktørkontrakter særdeles væsentligt at få aftalt og udspecificeret særlige forhold, der skal gælde for direktøren under både ansættelsen og i forbindelse med en eventuel opsigelses- eller fritstillingsperiode.

Dansk Erhverv anbefaler, at medlemsvirksomhederne kontakter os, hvis der er spørgsmål til ansættelsesvilkår for direktører eller opsigelse af direktører.

Nyheden er baseret på Østre Landsrets dom afsagt den 4. april 2024 i sag BS-43960/2022-OLR.

Fik du læst?