{{title}}
{{body}}
{{tagline}}
{{body}}
| {{tag}}
{{body}}
{{body}}
{{item.label}}
{{f.label}}
{{Body}}
{{receiptRedirectText}}
Fejlkode: {{resetErrorCode}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{data.labels.body}}
{{data.labels.body}}
Her kan der kun vælges en:
Her kan der vælges flere:
Bemærk: ved valg af flere bliver søgningen smallere!
{{labels.errorBody}}
{{labels.noResultsBody}}
{{labels.errorBody}}
{{labels.noResultsBody}}
{{scrollHint}}
{{textLabels.successBody}}
{{data.qrText}}
{{Description}}
{{item.location}}
{{item.prices[0].value}} kr. ({{item.prices[0].label}}) / {{item.prices[1].value}} kr. ({{item.prices[1].label}})
{{item.location}}
{{item.prices[0].value}} kr. ({{item.prices[0].label}}) / {{item.prices[1].value}} kr. ({{item.prices[1].label}})
{{errorBody}}
{{noResultsBody}}
Her kan du som firmaadministrator ændre de 5 primære kontaktpersoner i jeres firma.
{{headerSubText}}
{{modal.modalCorrelationIdDisclaimer}}
{{headerSubText}}
{{additionalInformation.sustainability.subtitle}}
{{additionalInformation.sustainability.carbonReductionFocus}}
{{additionalInformation.sustainability.carbonReductionPotential}}
{{additionalInformation.investors.subtitle}}
{{additionalInformation.investors.businessModel.label}}
{{additionalInformation.companyStatus.label}}
{{additionalInformation.companyOtherArtifacts.label}}
{{modal.modalCorrelationIdDisclaimer}}
{{eventCard.text}}
Dansk Erhverv | Personale | 03. maj 2024
Ferielovens regler om provisionslønnede
Funktionærer har som udgangspunkt ret til løn under ferie og ferietillæg. Dette gælder også medarbejdere, der er helt eller delvist provisionslønnede, og som anses for at have holdt ferie med løn svarende til den rent faktisk optjente provision.
Det fremgår dog også af ferieloven, at hvis den provisionslønnede mister indtægt som følge af ferieafholdelsen, skal den provisionslønnede kompenseres for dette tab under ferien, svarende til 12,5 pct. af den optjente provision.
Det er op til medarbejderen at påvise et tab som følge af ferieafholdelsen, og det vil være en konkret vurdering ud fra tre kriterier:
Disse kriterier er uafhængige, men der kan også være tilfælde, hvor medarbejderen på grund af en kombination af to eller alle tre kriterier samlet set ikke anses for at have lidt indtægtstab som følge af ferieafholdelsen.
Sagen kort
En sælger var aflønnet med en grundløn og provision af eget salg. Det var virksomhedens opfattelse, at sælgeren kunne planlægge sig ud af ferieafholdelsen, da der var en salgscyklus på 30-60 dage i gennemsnit, og der blev udført 0-11 salg i gennemsnit pr. måned. Salgene var meget forskellige, så både antal salg og størrelsen heraf varierede afhængigt af kundens behov, og derfor svingede den samlede provisionsindtægt meget pr. måned og uafhængigt af ferieafholdelsen.
Virksomheden havde en progressiv salgsmodel, hvilket betød, at sælgeren kunne udskyde salget til måneden før eller efter ferieafholdelsen og dermed opnå en højere provisionssats af det samlede salg den pågældende måned. De fald, der normalt var i provisionsindtægten for juli måned, skyldtes kundernes ferieafholdelse og ikke sælgerens.
Det var derfor virksomhedens opfattelse, at sælgeren rent faktisk havde fået løn under ferie ved den faktisk optjente provision, og sælgeren havde i overensstemmelse med ferieloven også løbende fået udbetalt 1,0 pct. i ferietillæg af den samlede løn.
Sælgeren mente omvendt, at det ikke var muligt at planlægge sig ud af ferieafholdelsen, og at han derfor var berettiget til 12,5 pct. i feriegodtgørelse af den optjente provision – både fem år bagudrettet og fremadrettet. Det var herefter op til sælgeren at påvise, at han rent faktisk mistede provisionsindtægt som følge af ferieafholdelsen.
Byrettens dom
Byretten fandt, at de fremlagte oversigter over provisionsindtægten viste, at provisionen var meget svingende, og at det ikke nødvendigvis var i de måneder, som sælgeren afholdt ferie. Så allerede fordi sælgeren ikke havde dokumenteret en nedgang i den samlede provisionsindtægt på grund af ferie, blev virksomheden frifundet.
Retten bemærkede dog også, at der var en lang salgscyklus på 30-60 dage, og derfor havde sælgeren mulighed for at planlægge sig ud af ferieafholdelsen ved at samle salg til måneden før eller efter ferien. Dermed havde sælgeren på grund af den progressive provisionsmodel mulighed for at opnå yderligere kompensation. Sælgeren havde således ikke mistet provision, og han havde derfor heller ikke af den grund ret til kompensation under sin ferie.
Dansk Erhverv bemærker
Dommen er i tråd med gældende retspraksis fra Højesteret, hvor det er fastslået, at retten til feriegodtgørelse af provision beror på en konkret vurdering, og at det påhviler medarbejderen at dokumentere, at der er lidt et indtægtstab som følge af ferieafholdelsen.
Dansk Erhverv anbefaler, at virksomheder med provisionslønnede medarbejdere foretager en konkret vurdering af, om medarbejderne lider indtægtstab som følge af ferieafholdelsen. Er dette tilfældet, har medarbejderen ret til 12,5 pct. i feriegodtgørelse af den optjente provision.
Kontakt Dansk Erhverv, hvis du ønsker en vurdering af, om medarbejderen lider indtægtstab som følge af ferieafholdelsen.
Virksomheden fik bistand af Dansk Erhverv under sagen.
Nyhedsbrevet blev skrevet på baggrund af dom af 22. april 2024 fra Københavns Byret i sag nr. BS-21272/2023-KBH.