Gemt

Bonus til virksomheder med elever på erhvervs -og integrationsgrunduddannelsen er nu underlagt De minimis-regler

Dansk Erhverv | Personale | 21. februar 2024

I trepartsaftalen om videreførelse og udvidelse af Integrationsgrunduddannelsen blev det besluttet at fortsætte den eksisterende bonus på 40.000 kroner til private virksomheder, som har elever på integrationsgrunduddannelsen (igu) og erhvervsgrunduddannelsen (egu). Dog er begge ordninger nu omfattet af reglerne om loft over statsstøtte.

Støtten udregnes efter en ny sats og metode
Pr. 1. januar i år stiger loftet for statsstøtte modtaget over en tre-årig periode fra 200.000 EUR til 300.000 EUR. Det maksimale tilladte støttebeløb beregnes på koncernniveau og inkluderer også støtte fra andre ordninger, såsom voksenlærlingeordningen.
Udregningsmetoden er ændret til at være løbende år i stedet for regnskabsår. En ansøgning fra januar 2024 vil altså gå tilbage til januar 2021.

Hvad betyder det for virksomhederne?
Virksomhederne er ansvarlige for at sikre, at de ikke overskrider loftet for statsstøtte. Med de nye lovændringer skal virksomhederne være opmærksomme på flere støtteordninger. Det er nu virksomhedernes ansvar at sikre, at deres samlede tilskud til EGU-bonus, IGU-bonus, voksenlærlingeordningen mv. ikke overstiger loftet på 300.000 EUR i løbet af tre år.

Vi arbejder på at finde en løsning
Udlændinge- og Integrationsministeriet nåede før aftalen frem til den nye tolkning, at EGU- og IGU-bonus kan udgøre statsstøtte i EU-retslig forstand. Ministeriet vil derfor fremadrettet udbetale bonussen som De minimis-støtte. Dansk Arbejdsgiverforening (DA) gjorde allerede under forhandlingerne ministeriet opmærksom på, at det ville være meget uhensigtsmæssigt, hvis ordningen blev underlagt bestemmelserne. Ministeriet meddelte dengang, at bonusordningen kunne fritages for statsstøttereglerne via EU's gruppefritagelsesforordning for særligt udsatte grupper på arbejdsmarkedet.

I forbindelse med implementeringen af trepartsaftalen har ministeriet dog meddelt, at EGU-bonusordningen i dens nuværende form ikke kan rummes inden for rammerne af den generelle gruppefritagelsesforordning. Det betyder, at IGU-bonus fra 1. juni 2023 og EGU-bonus fra 1. januar 2024 vil blive udbetalt som De minimis-støtte.

Dansk Erhverv arbejder via DA fortsat på at finde en løsning på problemet og er i tæt dialog med blandt andet Udlændinge- og Integrationsministeriet samt Børne- og Undervisningsministeriet.

Egu: Erhvervsrettet grunduddannelse
Egu er aftalebaseret praktik, der veksler mellem skoleforløb og praktik i en lokal virksomhed. Ved siden af praktikforløbet deltager den unge i skoleforløb med undervisning i et fagligt tema og i fag, der er relevante for praktikken. Læs mere om egu her

Igu: Integrationsgrunduddannelse
Et igu-forløb er et ordinært ansættelsesforhold mellem en virksomhed og en flygtning eller en familiesammenført til en flygtning. Læs mere om igu her 

Fik du læst?

Kontakt

Arbejdsmarked, uddannelse og forskning

Tilde Sørensen

Uddannelseskonsulent