{{title}}
{{body}}
{{tagline}}
{{body}}
| {{tag}}
{{body}}
{{body}}
{{item.label}}
{{f.label}}
{{Body}}
{{receiptRedirectText}}
Fejlkode: {{resetErrorCode}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{data.labels.body}}
{{data.labels.body}}
Her kan der kun vælges en:
Her kan der vælges flere:
Bemærk: ved valg af flere bliver søgningen smallere!
{{labels.errorBody}}
{{labels.noResultsBody}}
{{labels.errorBody}}
{{labels.noResultsBody}}
{{scrollHint}}
{{textLabels.successBody}}
{{data.qrText}}
{{Description}}
{{item.location}}
{{item.prices[0].value}} kr. ({{item.prices[0].label}}) / {{item.prices[1].value}} kr. ({{item.prices[1].label}})
{{item.location}}
{{item.prices[0].value}} kr. ({{item.prices[0].label}}) / {{item.prices[1].value}} kr. ({{item.prices[1].label}})
{{errorBody}}
{{noResultsBody}}
Her kan du som firmaadministrator ændre de 5 primære kontaktpersoner i jeres firma.
{{headerSubText}}
{{modal.modalCorrelationIdDisclaimer}}
{{headerSubText}}
{{additionalInformation.sustainability.subtitle}}
{{additionalInformation.sustainability.carbonReductionFocus}}
{{additionalInformation.sustainability.carbonReductionPotential}}
{{additionalInformation.investors.subtitle}}
{{additionalInformation.investors.businessModel.label}}
{{additionalInformation.companyStatus.label}}
{{additionalInformation.companyOtherArtifacts.label}}
{{modal.modalCorrelationIdDisclaimer}}
{{eventCard.text}}
Dansk Erhverv | Personale | 25. april 2024
Sagen kort
En kvindelig medarbejder blev i august 2020 opsagt fra en stilling som regnskabsansvarlig med fem måneders varsel. Opsigelsen var begrundet i bortfald af arbejdsopgaver. Forud for opsigelsen havde medarbejderen indgået en aftale med en anden virksomhed om ansættelse som bogholder med tiltræden den 1. september 2020, men hun havde dog ikke orienteret sin oprindelige arbejdsgiver om den nye stilling.
I forbindelse med opsigelsen blev medarbejderen suspenderet. Hun skulle derfor ikke møde på arbejde i opsigelsesperioden men alene stå til rådighed for virksomheden på telefon og mail.
Under en telefonsamtale med regnskabschefen hos sin oprindelige arbejdsgiver i opsigelsesperioden blev medarbejderen spurgt, om hun havde fået andet arbejde, hvilket medarbejderen bekræftede. Virksomheden valgte herefter at bortvise medarbejderen med den begrundelse, at hun ved at have påtaget sig anden fuldtidsbeskæftigelse ikke stod til rådighed for virksomheden, samt at den nye ansættelse og manglende oplysning herom udgjorde en misligholdelse af ansættelsesforholdet. I forbindelse med bortvisningen orienterede virksomheden medarbejderen om, at hendes ret til forholdsmæssig stay-on bonus var bortfaldet.
Vestre Landsrets afgørelse
Landsretten fandt det bevist, at medarbejderens nye ansættelse som bogholder ikke udgjorde konkurrerende virksomhed. Landsretten lagde endvidere afgørende vægt på, at medarbejderen – på trods af sin nye ansættelse – havde stået til rådighed for sin oprindelige arbejdsgiver i det omfang, som med rimelighed kunne forventes. I den forbindelse bemærkede landsretten, at den nye arbejdsgiver var bekendt med, at medarbejderen var suspenderet og derfor skulle stå til rådighed for sin oprindelige arbejdsgiver. Det havde ingen betydning for afgørelsen, at medarbejderen ikke havde oplyst sin oprindelige arbejdsgiver om den nye fuldtidsansættelse.
Landsretten fandt herefter, at bortvisningen af medarbejderen var uberettiget, og at det heller ikke ville have været berettiget at opsige hende.
Medarbejderen havde herefter krav på erstatning for løn i opsigelsesperioden, godtgørelse for usaglig opsigelse efter funktionærloven samt krav på bonus i henhold til sin ansættelseskontrakt. Godtgørelsen blev under hensyntagen til sagens omstændigheder, herunder at medarbejderen allerede var i opsagt stilling, fastsat til et beløb svarende til to måneders løn.
Dansk Erhverv bemærker
Afgørelsen viser, at suspenderede medarbejdere i opsagt stilling som udgangspunkt er berettiget til at påtage sig anden, ikke-konkurrerende beskæftigelse i opsigelsesperioden, så længe medarbejderen står til rådighed for sin oprindelige arbejdsgiver. Afgørelsen viser desuden, at en suspenderet medarbejder som udgangspunkt ikke er forpligtet til at orientere den oprindelige arbejdsgiver om eventuel ny beskæftigelse, så længe medarbejderen kan opfylde sine forpligtelser over for arbejdsgiveren.
Dansk Erhverv anbefaler altid medlemmer at søge rådgivning forud for en eventuel bortvisning.
Nyheden er skrevet på baggrund af Vestre Landsrets afgørelse af 16. februar 2024 i BS-39464/2022-VLR