Gemt

Ligeløn: I orden at aflønne laboranter og teknikere forskelligt

Dansk Erhverv | Personale | 13. marts 2024

En faglig voldgift med tre højesteretsdommere har afgjort, at det ikke var i strid med ligelønsprincippet, at teknikere og laboranter blev aflønnet forskelligt, da arbejdet ikke var sammenligneligt.

Ligelønsreglerne
Ifølge ligelønsloven skal en arbejdsgiver som udgangspunkt yde kvinder og mænd lige løn, herunder lige lønvilkår, for samme arbejde eller for arbejde, der tillægges samme værdi. Der kan dog være saglige og objektive grunde til at aflønne forskelligt.

Reglerne om ligeløn for mænd og kvinder kan også være implementeret i en overenskomst, hvilket var tilfældet i den konkrete sag. Sagen blev derfor afgjort efter reglerne i den pågældende overenskomst og ved en faglig voldgift med udvidet formandskab.

Sagen kort
Den konkrete sag handlede om, hvorvidt laboranter på virksomheden blev lønmæssigt forskelsbehandlet på grund af køn i forhold til teknikerne. Laborantgruppen bestod af ca. 80 % kvinder, og teknikergruppen bestod af ca. 80 % mænd. Der var en gennemsnitlig lønforskel på 12,61 % i teknikernes favør.

Laboranternes forbund mente, at lønforskellen var kønsbaseret. Virksomheden mente, at lønforskellen skyldtes, at der var tale om to faggrupper, som havde forskellige uddannelser, ansvarsområder, arbejdsvilkår og arbejdsfunktioner.

Det uddannelsesmæssige niveau for de to faggrupper er ens (erhvervsakademiuddannelser), men indholdet af uddannelserne var forskelligt, og jobmulighederne er heller ikke ens. Laboranterne i den konkrete sag udførte arbejdsopgaver i laboratoriet i form af målinger, analyser og prøvetagning, mens teknikerne primært arbejdede i produktionen med teknisk udstyr af kompleks karakter og med procesoptimering.

Kendelsen
De tre dommere konkluderede, at de to faggrupper ikke befandt sig en arbejdsmæssig sammenlignelig situation, og der var således ikke grundlag for at fastslå, at grupperne udførte arbejde af samme værdi.

Dommerne lagde ved vurderingen vægt på, at der trods enkelte ligheder i laboranternes og teknikernes arbejde og uddannelsesniveau, var der en række forskelle i både uddannelsesindholdet og arbejdsfunktioner. Dommerne lagde desuden vægt på de to faggruppers ansvarsområde, herunder, at laboranter havde mulighed for at sparre med kemikere om deres arbejde, i modsætning til teknikere, som arbejdede selvstændigt for så vidt angår det produktionsudstyr, som de havde ansvaret for.

Virksomheden blev på denne baggrund frifundet.

Dansk Erhverv bemærker
Afgørelsen viser, at det ikke er tilstrækkeligt, at der er en lønforskel mellem to medarbejdergrupper, som primært består af det ene eller andet køn, tilfor at konkludere, at der er tale om forskelsbehandling i strid med ligelønsprincippet.

Afgørelsen bidrager desuden til at forstå rækkevidden af ligelønsprincippet.

Det er vigtigt, at virksomheder sikrer, at deres lønpolitikker eller kriterier for lønudmåling overholder reglerne om ligeløn, herunder at de er baseret på objektive og kønsneutrale kriterier.

Dansk Erhverv anbefaler medlemmer at søge rådgivning om lønpolitikker eller kriterier for lønudmåling, hvis der er tvivl om, de kan være i strid med ligelønsreglerne.

Fik du læst?