;
Gemt

1. juli træder nye ungeregler i kraft: Her er, hvad du skal vide

Dansk Erhverv | Personale | 1. juli 2025

I dag træder andet rul af de nye ungeregler i kraft, som skal gøre det muligt for flere unge at komme i arbejde. Reglerne har betydning på flere områder, bl.a. juniormesterlæreordningen, undervisningspligten og arbejdstidens placering. Læs mere om reglerne her.

ung-medarbejder-supermarked-1200.jpg

I dag den 1. juli 2025 træder andet rul af ændringer til reglerne om unges arbejde i kraft.

Første rul trådte i kraft den 1. januar 2025.

Der er tale om både lovændringer og ændringer til bekendtgørelsen om unges arbejde. Disse ændringer kan du læse mere om nedenfor. Samtidigt har Dansk Erhverv en klar forventning om, at der træder yderligere ændringer i kraft til efteråret 2025.

Arbejdstidens placering
Den 1. juli 2025 træder ændringer i kraft i både Arbejdsmiljøloven og ungebekendtgørelsen. Ændringerne skal gøre det muligt for unge, som er fyldt 15 år, og som ikke er omfattet af undervisningspligten, at arbejde i tidsrummet mellem kl. 6 og kl. 22 eller mellem kl. 7 og kl. 23.

Vær dog opmærksom på, at der ikke er tale om en ændring ift., hvor lang tid den unge må arbejde, men blot hvornår arbejdstiden må placeres.

Undervisningspligtens afslutning
Fra den 1. juli 2025 ophører undervisningspligten med udgangen af den 30. juni ved afslutningen af undervisningen på 9. klassetrin. Undervisningspligten ophører dog senest med udgangen af den 30. juni i det kalenderår, hvor barnet fylder 17 år eller har afsluttet uddannelse, der er ligestillet med grundskolen (se lovens § 33, stk. 2-9).

Ændringen indebærer, at datoen ”d. 31. juli” er blevet udskiftet til ”med udgangen af den 30. juni”.

Den nye juniormesterlæreordning og elever på erhvervsgrunduddannelse
Den 1. juli 2025 træder yderligere ændringer til ungebekendtgørelsen i kraft.

Reglerne implementerer følgende:

  • Reglerne om erhvervspraktik, der gælder for unge, der er fyldt 13 og 14 år, og som er omfattet af undervisningspligten, vil omfatte alle former for praktik i folkeskolen, herunder juniormesterlæreordningen.
  • Elever på erhvervsgrunduddannelse, der er fyldt 15 år, og som ikke er omfattet af undervisningspligten, vil ikke være omfattet af forbuddene om bl.a. arbejde med tekniske hjælpemidler mv. og stoffer og materialer, når det er nødvendigt for den konkrete uddannelses gennemførelse.

Dansk Erhverv mener
Dansk Erhverv mener, at regelændringerne er yderligere et skridt i den rigtige retning ift. at få flere unge i arbejde. Samtidigt ser Dansk Erhverv dog frem til, at moderniseringen af reglerne ikke stopper her, men at der forventeligt kommer flere ændringer til efteråret 2025, således at det bliver muligt at give endnu flere unge glæden af at have et sundt og sikkert arbejde. Dansk Erhverv fortsætter sit arbejde også i denne forbindelse.

Kurser og events

Personalejura