;
Gemt

Arbejdsgiver frifundet i sag om opsigelse af tillidsrepræsentant

Dansk Erhverv | Personale | 26. juni 2025

Ved en faglig voldgift blev det for nylig slået fast, at opsigelse af en tillidsrepræsentant i forbindelse med en sparerunde var berettiget og begrundet i tvingende årsager.  

imagerqyw.png

Hvad siger reglerne?
En tillidsrepræsentant er underlagt en særlig beskyttelse mod opsigelse for at sikre, at tillidsrepræsentanten ikke opsiges på grund af sin funktion som repræsentant for medarbejderne. Beskyttelsen fremgår af den gældende overenskomst.

En tillidsrepræsentant kan kun opsiges, hvis der foreligger tvingende årsager. Arbejdsgiveren skal derfor kunne bevise, at opsigelsen er nødvendig, og at det ikke er muligt at opsige en anden medarbejder i stedet for.

En tvingende årsag kan blandt andet foreligge, hvis tillidsrepræsentanten ikke har de nødvendige kvalifikationer til at udføre arbejdet, og opkvalificering vil kræve betydelige ressourcer.

Det er arbejdsgiveren, som har bevisbyrden for, at der foreligger tvingende årsager.

Den konkrete sag
En kvinde blev ansat som afdelingslæge på et hospital den 1. januar 2021, og hun blev senere valgt som tillidsrepræsentant. Den 28. november 2023 blev hun opsagt som følge af budgetbesparelser på hospitalet, da afdelingen skulle reducere sine udgifter med fire procent.

Afdelingsledelsen vurderede, at det var nødvendigt at opsige en afdelingslæge, og valget faldt på tillidsrepræsentanten. Det blev ved vurderingen af, hvilken afdelingslæge der skulle opsiges, anvendt en række saglige kriterier, såsom faglige kvalifikationer, personlige kompetencer, fleksibilitet m.v. Det blev desuden tillagt vægt, at tillidsrepræsentanten manglede faglige kompetencer, som overlægerne havde, og som tillidsrepræsentanten ikke kunne oplæres i inden for en overskuelig tidshorisont.   

Inden opsigelsen blev tillidsrepræsentanten tilbudt omplacering, som hun ikke ønskede at tage imod.

Fagforeningen mente, at der ikke forelå tvingende årsager til at opsige tillidsrepræsentanten. De henviste til, at tillidsrepræsentanten ikke var væsentligt dårligere kvalificeret end sine kollegaer, og at hospitalet havde overdrevet det ressourceforbrug, der ville have været forbundet med en nødvendig opkvalificering af hende.

Afgørelsen
Dommeren fandt det bevist, at afdelingsledelsen havde gennemført en meget grundig vurdering af de enkelte afdelingslæger ved vurderingen af, hvem der bedst kunne undværes. Arbejdsgiveren fik derfor medhold i, at tillidsrepræsentantens kvalifikationer var dårligere end hendes kollegaers, og at det ville have været nødvendigt med en betydelig opkvalificering af tillidsrepræsentanten for at opkvalificere hende.

Endvidere lagde dommeren vægt på, at den pågældende afdeling behandlede patienter med meget komplicerede sygdomme, og selv mindre forskelle i kvalifikationsniveauet hos den enkelte læge kunne have stor betydning for patientbehandlingen.

Dommeren fandt det herefter bevist, at der var tvingende årsager til at opsige tillidsrepræsentanten, og arbejdsgiveren blev frifundet.

Dansk Erhverv bemærker
Afgørelsen viser, at på områder, hvor medarbejdernes kvalifikationer forudsætter høj specialisering og et højt kompetenceniveau, kan mindre forskelle i kvalifikationsniveauet i højere grad begrunde, at der foreligger tvingende årsager.

På områder, hvor kvalifikationsniveauet har mindre betydning, vil det afgørende oftere være, om tillidsrepræsentantens kvalifikationer er mærkbart ringere end de øvrige relevante kollegaers og hvor meget, der kræves for at opkvalificere den pågældende.

Dansk Erhverv anbefaler, at virksomhederne altid søger rådgivning forud for beslutning om opsigelse af en tillidsrepræsentant.

Nyheden er skrevet på baggrund af faglig voldgiftskendelse af 2. juni 2025 i sag FV2025-202.

Kurser og events

Personalejura