{{title}}
{{body}}
;
{{tagline}}
{{body}}
| {{tag}}
{{body}}
{{body}}
{{item.label}}
{{f.label}}
{{Body}}
{{receiptRedirectText}}
Fejlkode: {{resetErrorCode}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{data.labels.body}}
{{data.labels.body}}
Her kan der kun vælges en:
Her kan der vælges flere:
Bemærk: ved valg af flere bliver søgningen smallere!
{{labels.errorBody}}
{{labels.noResultsBody}}
{{labels.errorBody}}
{{labels.noResultsBody}}
{{scrollHint}}
{{textLabels.successBody}}
{{data.qrText}}
{{Description}}
{{item.location}}
{{item.prices[0].value}} kr. ({{item.prices[0].label}}) / {{item.prices[1].value}} kr. ({{item.prices[1].label}})
{{item.location}}
{{item.prices[0].value}} kr. ({{item.prices[0].label}}) / {{item.prices[1].value}} kr. ({{item.prices[1].label}})
{{errorBody}}
{{noResultsBody}}
Her kan du som firmaadministrator ændre de 5 primære kontaktpersoner i jeres firma.
Følgende er nu registreret og vil danne grundlag for kontingentopkrævningen.
Samlet lønsum: {{formattedPayrollFunction}}
Antal ansatte: {{payrollRegistration.numberOfEmployees}}
Antal ansatte d. 30/9: {{payrollRegistration.numberOfEmployees309}}
Vi har sendt dig en kvittering pr. mail.
Har du rettelser, bedes du besvare den mail, vi har sendt dig eller kontakte os per telefon på {{MemberDepartmentPhonenumber}}.
Med venlig hilsen
Økonomisekretariatet
{{headerSubText}}
{{modal.modalCorrelationIdDisclaimer}}
{{headerSubText}}
{{additionalInformation.sustainability.subtitle}}
{{additionalInformation.sustainability.carbonReductionFocus}}
{{additionalInformation.sustainability.carbonReductionPotential}}
{{additionalInformation.investors.subtitle}}
{{additionalInformation.investors.businessModel.label}}
{{additionalInformation.companyStatus.label}}
{{additionalInformation.companyOtherArtifacts.label}}
{{modal.modalCorrelationIdDisclaimer}}
{{eventCard.text}}
Dansk Erhverv | Personale | 12. juni 2025
Gældende regler
Det følger af erhvervsuddannelsesloven, at uddannelsesaftalen skal angive den løn, som virksomheden skal betale, og at lønnen mindst skal udgøre den løn, som er fastsat ved kollektiv overenskomst inden for uddannelsesområdet.
Efter prøvetidens udløb er uddannelsesforholdet uopsigeligt, og det kan kun ophæves, hvis begge parter er enige, eller hvis den ene part væsentlig misligholder sine forpligtelser.
Den konkrete sag
Sagen drejede sig om en elev, der den 8. august 2022 indgik uddannelsesaftale som bygningssnedker med en virksomhed. Den 16. december 2022 blev uddannelsesaftalen ophævet ved gensidig aftale med virkning fra den 20. december 2022.
Samtidig hermed indgik eleven den 16. december 2022 en ny uddannelsesaftale med en anden virksomhed om, at eleven pr. 21. december 2022 skulle uddannes som bygningssnedker. Denne virksomhed ejede virksomheden, som eleven den 8. august 2022 havde indgået uddannelsesaftale med, men som var blevet ophævet efter gensidig aftale.
Ingen af de to virksomheder var overenskomstdækkede, og eleven var heller ikke aflønnet i overensstemmelse med overenskomsten for området. Den 4. januar 2023 blev virksomheden, som eleven i august 2022 havde indgået en uddannelsesaftale med, taget under konkursbehandling.
Den 29. september 2024 ophævede virksomheden, der havde indgået den seneste uddannelsesaftale med eleven, ensidigt uddannelsesaftalen med begrundelse om manglende arbejde og stort fald i omsætningen.
Eleven gjorde krav på manglende løn og godtgørelse for uberettiget ophævelse af uddannelsesaftalen. Kravet om manglende løn vedrørte begge uddannelsesaftaler indgået med de to virksomheder.
Afgørelse og begrundelse
Tvistighedsnævnet fandt, at ophævelsen af uddannelsesaftalen den 29. september 2024 var uberettiget, da arbejdsmangel ikke er en saglig grund til ophævelse i henhold til erhvervsuddannelsesloven. Det er fast praksis, at en virksomhed selv må bære risikoen for økonomiske vanskeligheder, og derfor blev eleven tilkendt en godtgørelse på 53.000 kr. for tabt uddannelsesgode.
Endvidere kom Tvistighedsnævnet frem til, at den virksomhed, der indgik uddannelsesaftalen den 16. december 2022, også hæftede for de krav, som vedrørte uddannelsesforholdet hos virksomheden, som havde indgået uddannelsesaftalen den 8. august 2022, fordi der var en sammenhæng mellem de to uddannelsesaftaler.
Eleven fik herefter medhold i størstedelen af kravet, dog med undtagelse af et krav, der udsprang fra et overenskomstvilkår, som var vedtaget i 2023, dvs. efter uddannelsesaftalerne var indgået.
Dansk Erhverv bemærker
Afgørelsen understreger vigtigheden af at aflønne elever efter den kollektive overenskomst for området, uanset om virksomheden er omfattet af en overenskomst inden for uddannelsesområdet eller ej.
Endvidere er afgørelsen i overensstemmelse med Tvistighedsnævnets faste praksis om, at virksomheder selv bærer risikoen for økonomiske vanskeligheder.
Dansk Erhverv anbefaler virksomhederne, at de altid søger juridisk rådgivning forud for ophævelse af uddannelsesaftaler, eller hvis virksomhederne er i tvivl om den relevante overenskomst for uddannelsesområdet.
Nyheden er skrevet på baggrund af Tvistighedsnævnets kendelse den 12. maj 2025 i sag 25/01762.