;
Gemt

Opsigelse af kvindelig medarbejder på barsel var ikke saglig

Dansk Erhverv | Personale | 8. maj 2025

En kvindelig medarbejder blev opsagt under sin barselsorlov grundet omstrukturering. Virksomheden kunne ikke dokumentere, at kvindens barselsorlov ikke indgik i beslutningen om at opsige hende, og hun fik derfor tilkendt en godtgørelse på 510.000 kr. svarende til 12 måneders løn.

imageik3km.png

Beskyttelsen i ligebehandlingsloven
Ifølge ligebehandlingsloven må en arbejdsgiver ikke opsige en medarbejder på grund af graviditet, barsel eller adoption. Hvis en medarbejder opsiges under graviditet, barsel mv., er det op til arbejdsgiveren at bevise, at opsigelsen hverken helt eller delvist er begrundet i disse forhold.

Sagen kort
Sagen omhandlede en kvindelig medarbejder, der siden 2006 havde været ansat som først kontorassistent og senere i 2018 som administrationschef i en malerforretning.

I januar 2022 skiftede virksomheden ejer, da alle aktier blev opkøbt af et andet selskab.

Den 24. august 2022 gik medarbejderen på orlov efter barselsloven og fødte sit barn den 21. september 2022. Det var aftalt med virksomheden, at hun skulle vende retur fra barsel den 3. maj 2023.

Den 24. februar 2023 blev medarbejderen opsagt, og som begrundelse for opsigelsen henviste virksomheden til, at hendes stilling blev nedlagt som led i en omstrukturering og rationalisering af driften.

Medarbejderen klagede til Ligebehandlingsnævnet og krævede en godtgørelse efter ligebehandlingsloven svarende til 12 måneders løn.

Ligebehandlingsnævnets afgørelse
Ligebehandlingsnævnet fandt, at da medarbejderen var fraværende efter barselsloven på opsigelsestidspunktet, påhvilede det virksomheden at bevise, at opsigelsen ikke var begrundet i barselsorloven.

Nævnet vurderede, at virksomheden ikke havde løftet bevisbyrden for, at medarbejderens barselsorlov ikke indgik helt eller delvist ved beslutningen om at opsige hende.

Nævnet lagde vægt på, at virksomheden ikke havde fremlagt dokumentation, der underbyggede virksomhedens synspunkter om, at medarbejderens stilling var blevet overflødig. Det blev særligt tillagt betydning, at flere af medarbejderens arbejdsopgaver skulle varetages af andre ansatte i virksomheden.

På den baggrund gav Ligebehandlingsnævnet medarbejderen medhold i klagen og tilkendte hende en godtgørelse på 510.000 kr. svarende til 12 måneders løn.

Dansk Erhverv bemærker
Afgørelsen understreger vigtigheden af, at arbejdsgiveren kan dokumentere, at opsigelsen hverken helt eller delvist er begrundet i orloven, fx i forbindelse med omstrukturering. Afgørelsen viser også, at arbejdsgivere kan risikere, at det sædvanlige godtgørelsesniveau efter ligebehandlingsloven på ni måneders løn til medarbejdere med mere end ét års anciennitet, kan blive forhøjet til 12 måneders løn, hvis medarbejderen har meget lang anciennitet. I sagen havde medarbejderen ca. 17 års anciennitet på opsigelsestidspunktet.

Dansk Erhverv anbefaler altid medlemsvirksomhederne at rette henvendelse, hvis de påtænker at opsige en medarbejder, der er gravid, på orlov eller lige kommet tilbage fra orlov.

Nyheden er skrevet på baggrund af Ligebehandlingsnævnets afgørelse i sag KEN nr. 9242 af 28. februar 2025.

Personalejura