Fødevarer
Seneste nyt

21. august 2025
Fødevareminister vil reducere gebyrer med 50 mio. kr. årligtFødevareminister Jacob Jensen har besluttet at give gebyrbesparelser på ca. 50 mio. årligt på området for fødevarer, landbrug og fiskeri. Besparelserne kommer som resultat af en analyse af ministerområdets gebyrordninger, foretaget i første halvdel af 2025.
Seneste nyheder om fødevarer
Fødevarer
Vi arbejder for fødevarebranchen
Fødevarebranchen i Dansk Erhverv består af mange forskellige virksomheder i fødevareforsyningskæden, herunder detailbutikker, dagligvarekæder, engrosvirksomheder, foodserviceleverandører og hoteller. Virksomheder, der hver og en repræsenterer en vigtig brik i at sikre danskerne et godt og varieret udbud af fødevarer.
Dansk Erhvervs medlemmer i fødevarebranchen opererer dagligt i et tæt reguleret felt, og vi arbejder for at fjerne de barrierer i lovgivningen, der unødigt hindrer vækst, innovation og grøn omstilling. Målet er at skabe de bedst mulige rammevilkår for fødevarevirksomhederne. Dansk Erhverv arbejder bl.a. for:
Fair konkurrence i den globale handel med fødevarer
Handlen med fødevarer er global, og det er afgørende, at lovgivningen baserer sig på fælles europæiske regler af hensyn til varernes fri bevægelighed og virksomhedernes lige konkurrencevilkår. Nationale særregler svækker konkurrencen, gør danske fødevarer dyrere og hæmmer innovation og udvikling i branchen.
Unødige barrierer for danske virksomheders import og eksport af fødevarer skal bekæmpes, da det er med til at sikre vækst og arbejdspladser samt et varieret udbud af fødevarer.
Dansk Erhverv bidrager til at understøtte handelsvirksomhedernes arbejde med forsyningssikkerhed, da branchen har en vigtig funktion i at sikre danskerne adgang til fødevarer og andre essentielle produkter i stadigt mere usikre tider.
Ansvarlig og bæredygtig forretning
Virksomheder skal have gode betingelser for at skabe ansvarlige og bæredygtige forretningsmodeller, og forældet lovgivning må ikke sætte en unødig stopper for innovation.
Dansk Erhverv ønsker at være med til at skabe gode forudsætninger for, at forbrugerne kan vælge imellem et bredt udvalg af fødevarer, herunder også flere plantebaserede fødevarer. I den forbindelse bakker vi op om De officielle Kostråd, som en rettesnor for en sund og klimavenlig kost, og hvor hovedbudskabet er "Spis planterigt, varieret og ikke for meget".
Vi støtter fuldt ud op om det nationale klimamærke for fødevarer, og udviklingen af en officiel klimadatabase for fødevarer. Vi ser gerne, at klimamærket og -databasen er udviklet og klar til lancering i løbet af 2024. Læs Dansk Erhvervs policy paper om klimamærke for fødevarer samt agendaen "Mere turbo på det statskontrollerede klimamærke og klimadata for fødevarer".
Dansk Erhverv deltager aktivt i kampen mod madspild, og vi arbejder for at fjerne unødvendige barrierer for virksomhedernes arbejde med at mindske madspild. Læs Dansk Erhvervs policy paper om madspild samt agendaen "Mindre madspild".
Dansk Erhverv er aktivt engageret i Dansk Alliance for Ansvarlig Soja og Dansk Alliance for Ansvarlig Palmeolie, der er faciliteret af Etisk Handel Danmark (EHD). Læs Dansk Erhvervs policy paper om skovrydning samt agendaen "Skovrydningsfri værdikæder/produkter".
Dansk Erhverv bakker som udgangspunkt op om en forebyggelsesindsats målrettet børn og unges indtag af alkohol, tobak og nikotinprodukter. Det er dog ikke en indsats, der kan bæres af dagligvarehandlen alene - tværtimod er der brug for en bred indsats fra mange forskellige aktører, hvis der skal skabes reelle og varige adfærdsændringer.
Mere målrettet og risikobaseret fødevarekontrol
Fødevarekontrollen skal være målrettet, intelligent og risikobaseret, så kræfterne bruges der, hvor behovet for kontrol er størst, og hvor der er en reel fare for fødevaresikkerheden. Læs Dansk Erhvervs policy paper om fødevarekontrol.
Dansk Erhverv opfordrer myndighederne til at øge ensartetheden i tilsynene, således at samme type af fødevarevirksomheder er underlagt samme kontrol og samme vurdering uanset tilsynsførende og uanset hvor i landet virksomheden befinder sig.
Derudover er det vigtigt, at kontrollen af fødevarer skal ske så tæt på kilden som muligt, og at Fødevarestyrelsen bruger flere ressourcer på at hjælpe og vejlede virksomhederne.
Fornuftig og troværdig mærkning af fødevarer
Mærkningen af fødevarer skal være tydelig og troværdig, men kravene må ikke blive så detaljerede, at de skaber unødvendige omkostninger for virksomhederne. Dansk Erhverv arbejder desuden for, at der gives mulighed for, at visse mærkningoplysniger kan oplyses elektronisk i stedet for direkte på fødevarerne.
Vi er positive over for troværdige, uafhængige og relevante mærkningsordninger – private som offentlige – fx Nøglehullet, Ø-mærket, Varefakta, Fairtrade mv., og vi støtter løbende initiativer, der fremmer udviklingen af mærkernes relevans og styrker tilliden til dem.
Cybersikring af fødevaresektoren – en guide til digital sikkerhed
Øget digitalisering af fødevaresektoren skaber nye sårbarheder, og derfor er cybersikkerhed noget, som alle skal tænke på. Med EU's NIS2-regler stilles der nu også lovkrav til visse fødevarevirksomheders cybersikkerhed, og Fødevarestyrelsen skal føre tilsyn med disse. I Dansk Erhverv anbefaler vi vores medlemmer at bruge D-mærket, der er en mærkningsordning for it-sikkerhed og ansvarlig dataanvendelse, til at arbejde strategisk med cybersikkerhed og opnå compliance med minimumskriterierne i NIS2.
Læs mere
Dansk Erhverv har to netværk på fødevareområdet:
Fødevarenetværket
Få faglige input, opbyg et netværk og få indflydelse på Dansk Erhvervs fødevarepolitik. Dansk Erhvervs Fødevarenetværk er et forum for virksomheder på fødevareområdet, hvor ny viden og aktuelle udfordringer og problemstillinger i relation til fødevarer og handel med fødevarer bliver diskuteret
Netværk for global, ulovlig skovrydning
Dansk Erhvervs afskovningsnetværk skaber et forum for vidensdeling og kompetenceopbygning, hvor aktuelle muligheder og udfordringer ved EUDR drøftes. Derudover vil der være mulighed for at levere input til myndighederne om implementering af forordningen.
Analyser om fødevarer

Danskerne går op i at minimere madspild

Stigende fødevarepriser er ikke lig øget profit for dagligvarekæderne

Stigende fødevarepriser er ikke lig øget profit for dagligvarekæderne

Virksomheder vil fokusere mere på kødfrie fødevarer

Fødevarebranchen vil gerne den grønne omstilling

Miljø- og klimahensyn i danskernes indkøb 2024
På agendaen

Skovrydningsfri værdikæder/produkter
Hvert år ryddes store skovarealer ulovligt for at gøre plads til plantager med produktion af soja, palmeolie, kakao, kaffe, kvæg, tømmer og naturgummi. Da produktionen og handlen med disse varer er global, skal sikringen af skovrydningsfrie værdikæder ske på tværs af landegrænser. Dansk Erhverv ser derfor positivt på, at man i EU adresserer problemet med skovrydningsforordningen (EUDR) og går i fælles front for at bekæmpe global, ulovlig skovrydning og skovforringelse.

Fødevarekontaktmaterialer
Handlen med fødevarekontaktmaterialer er global. Ligesom for fødevarer bør reguleringen derfor ske på EU-niveau.

Mere turbo på det statskontrollerede klimamærke og klimadata for fødevarer
I takt med den stigende klimabevidsthed i befolkningen ses også en øget efterspørgsel efter hjælp til at træffe mere klimavenlige valg, når forbrugerne handler fødevarer. Dansk Erhverv er derfor glad for, at en enig arbejdsgruppe har afleveret sine anbefalinger om et nationalt klimamærke til Fødevareministeren - vi ønsker dog en mere ambitiøs tidsplan, end hvad der er lagt op til.

Mindre madspild
Dansk Erhverv bakker op om initiativer rettet mod at reducere madspild. Vi deltager aktivt i kampen mod madspild, og vi arbejder for at fjerne unødvendige barrierer for virksomhedernes arbejde med at mindske madspild.

Regulering af kredittider og samhandel i fødevaresektoren
1. juli 2021 trådte reglerne i Fødevarehandelsloven i kraft. Loven regulere handelsbetingelser – herunder betalingsfrister – i landbrugs- og fødevareforsyningskæden, og gælder for alle virksomheder, der køber og/eller sælger landbrugs- og fødevareprodukter.

Vejledning om fødevarehygiejne
Som fødevarevirksomhed skal man overholde en række hygiejneregler, der er fastsat ud fra hensynet til fødevaresikkerheden. Det drejer sig både om regler for hygiejne, håndvask og rengøring, og hvordan du bedst muligt indretter din fødevarevirksomhed. Få et overblik over de forskellige vejledninger, guides og øvrige publikationer, der findes på området.
Kontakt




